Bent u werkgever, leidinggevende of trainer? Dan herkent u dit misschien wel: uw medewerkers volgen een opleiding, nemen notities, markeren de belangrijkste punten… Eens ze back in business zijn, merkt u dat de kennis niet wordt toegepast of dat er bepaalde informatie niet blijft hangen.
Als zaakvoerder stelt u zich ongetwijfeld vragen bij de ROI (return of investment) van de opleiding. Klassikale opleidingen faciliteren vraagt een inspanning: uw werknemers worden uit de kantoorcontext gehaald en de taken worden tijdelijk door collega’s overgenomen. Maar u doet dit uiteraard, omdat u wil investeren in de persoonlijke groei van uw werknemer om zo onder meer een duurzaam HR beleid op te zetten.
Hoe zorgt u er nu voor dat deze opleidingen hun investering waard zijn?
Peil in eerste instantie naar de leerbehoeften van uw medewerkers. Bevraag dit in functionerings- of evaluatiegesprekken. Wat hebben ze nog nodig om sterker te worden in hun job of waar gaat hun interesse naar uit? Dit krijgt vorm in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Is er een collectieve opleidingsbehoefte die de strategie van uw bedrijf ondersteunt? Spreek dan een interne of externe partner aan en zorg voor een effectieve opleiding, aangepast aan uw publiek.
Koppel een SMART persoonlijk actieplan (PAP) aan de opleiding. Uw medewerkers geven zelf aan welke punten ze na de opleiding absoluut willen toepassen op kantoor. Vraag aan uw lijnmanagers om dit levendig te houden op de werkvloer. Creëer met andere woorden een leerklimaat in uw bedrijf zodat mensen gemotiveerd worden om de leerstof toe te passen.
Zet niet enkel in op klassikale trainingen. Waar deze vorm van opleiding vroeger de bovenhand nam, wordt hier nu slechts voor 10% op ingezet. Er wordt meer belang gehecht aan social learning: het leren van anderen door bijvoorbeeld peter-/ meterschap, coachingsessies, feedbackgesprekken enz. De hoofdmoot gaat evenwel naar training on the job: immers door iets effectief te doen, wordt het veel beter onthouden.
Onderzoek toont bovendien aan er na een klassikale training veel vergeten wordt indien het leerproces niet wordt ondersteund. Leren gaat over herhaling, variatie, feedback en de juiste inhoud op het juiste moment. Met blended learning wordt het leerproces versterkt doordat traditioneel onderwijs gecombineerd wordt met e-learning.
We sommen de belangrijkste voordelen van blended learning op:
• Resultaten kunnen gemakkelijk gemonitord worden waardoor trainers hun cursisten kunnen bijsturen en/of de inhoud aanpassen waar nodig;
• De medewerker staat centraal: zij bepalen waar, wanneer en doen dit op hun eigen tempo;
• Het gaat om maatwerk: het leertraject sluit aan op de wensen en behoeften van uw medewerkers;
• Feedback verloopt in twee richtingen: tussen de trainer en de cursist.
De kracht van online leren is niet meer weg te denken in de Learning & Development strategie van Talentus. Daarom besloot Talentus te investeren in de mobiele learning App Qurve. Leren moet leuk zijn om effect te hebben en Qurve geeft ons meer flexibiliteit om variatie te brengen in de content door videotutorials, infographics of quizvragen.
Kick off voor blended learning
Meerdere online leertrajecten zijn in de maak op alle niveaus van de organisatie. Topics zoals veiligheid, sociale wetgeving, onboarding,… komen aan bod. Alle collega’s volgden het eerste Kick Off traject: een kennismaking met de tool én blended learning!
Dit kon op heel wat enthousiaste reacties rekenen:
“De app is gebruiksvriendelijk, we zijn zo digitaal aan het werken dat dit eigenlijk niet meer kon ontbreken. Zeer leuk om je kennis te testen of om gewoon bij te leren.” Sarina, Sales Consultant Expert.
“Heel vernieuwend! Een leuke extra om de Talentus Vibe te beleven!” Chloé, District Manager
“Met Qurve kan je je werknemers lanceren in opleidingstrajecten die dagelijks maar 1 minuut aandacht vragen. Leuk voor tijdens de koffiepauze!” Fenne, HR Business Partner
Getriggerd door van de kracht van blended learning? Wij delen graag onze ervaring met u.
Publicatiedatum: 16 maart 2020