Feedback is breakfast for champions

Dé evaluatiegesprekken: tijd voor een terugblik en het uitgelezen moment om vooruit te blikken met je medewerker.

Traditioneel worden deze eenmalig op het einde van het jaar of begin januari ingepland. Een moment waarbij het functioneren wordt getoetst aan de resultaatsgebieden. Een verplicht momentje of toch wel zinvol?

Alles hangt er van af hoe je dit invult.

Stel jezelf eerst de vraag of enkel evaluatiegesprekken voldoende zijn om talent te managen? Alle verbeterpunten, narigheidjes, successen en groeivragen opgespaard in één beslissend moment. Het antwoord is duidelijk: neen. Spaar die complimenten niet op en laat je medewerker groeien door constructieve tussentijdse feedback. Bij Talentus doen we dit iedere twee maanden: een progressmeeting heet dit dan. We brengen de groei van de medewerker in kaart d.m.v. van actiepunten, succesverhalen en kpi’s. De uitgelezen kans om in dialoog te gaan, die helicopterview boven te halen en plannen te maken voor de toekomst.

Evaluatiegesprekken zijn zinvol. Je blikt terug op het afgelopen jaar.

Waarin is je medewerker gegroeid? Wat dient hij of zij nog onder de knie te krijgen? Heb je je medewerker klaargestoomd om intern door te groeien of die felbegeerde promotie te krijgen? Of het kan uiteraard ook leiden tot een heroriëntatie van de job.

De vakliteratuur wijst er op dat medewerkers weer vragen om gescoord te worden. Dat is objectief en meetbaar om die bonus of promotie toe te kennen.

Wij pleiten voor een evenwicht. Ga verder dan de scores en laat ruimte voor de fit met de waarden en bedrijfscultuur, missie en persoonlijk engagement.

Tot slot nog enkele tips:

  • Creëer een klimaat van vertrouwen: openheid is essentieel om een constructief gesprek te voeren.
  • Een evaluatiegesprek is best wel spannend: de medewerker wordt geëvalueerd op zijn kennen en kunnen. Benoem de pijnpunten en denk dan goed na over hoe je de boodschap brengt.
  • Kwetsbaarheid is een sterkte: durf je een 360° feedback aan?
  • Ook Talentus heeft niet alle wijsheid in pacht. De studenten HR van Odisee Hogeschool werpen momenteel een kritische blik op onze evaluatiesystemen. Vanuit een fris academisch kader geven zijn ons input ter verbetering. Heb je ook nood aan een klankbord? Vanuit onze expertise staan we je graag bij in de uitwerking van een feedbackcultuur. Contacteer ons vandaag nog om de mogelijkheden te bespreken!
Publicatiedatum: 16 december 2019