Opslag vragen? Volg deze 5 tips voor een succesvol gesprek!

Uw functie of uzelf evolueren na verloop van tijd. Uw takenpakket is uitgebreider, vermoedelijk heeft u intussen ook al extra verantwoordelijkheden gekregen. En natuurlijk deed u een pak werkervaring op.
Kortom : u heeft het gevoel dat u wel wat meer mag verdienen voor het werk dat u doet!

Loonsverhogingen, we willen het allemaal maar helaas weet niet iedereen hoe u dit het best moet aanpakken.
Deze tips helpen je alvast een flink stuk op weg voor een succesvol gesprek!

1. Toon hoe succesvol u bent!

Om een loonsverhoging te krijgen, moet u eerst een vooral aantonen waarom u een hoger loon verdient. Hou bij wat u gerealiseerd hebt, welke projecten u positief heeft afgerond, en tracht u resultaten te onderbouwen met cijfers. Leg vooral de nadruk op realisaties waar u boven de verwachtingen hebt gepresteerd.
U mag gerust al uw successen naar voren schuiven. Hoe meer u kan voorleggen, hoe steviger u in uw schoenen staat als u loonsopslag vraagt.

2. Bereid u goed voor!

U raapt alle moed bijeen en vraagt hét gesprek aan met uw baas, dan raden wij u aan om u goed voor te bereiden! U moet niet alleen uw argumenten klaar hebben (zie tip 1) maar ook uw marktwaarde kennen!
Vergelijk uw werk met dat bij concurrenten, soortgelijke sectoren of gelijkaardige bedrijven. Informeer ook bij uw collega’s met dezelfde functie. Het feit dat u de waarde van uw werk juist kan inschatten, is een stevig argument bij onderhandelingen.

3. Right time & place!

Kies het moment van uw gesprek op een strategische manier. U hoeft hiervoor niet te wachten op het jaarlijks evaluatiegesprek. Een ideaal moment is bijvoorbeeld wanneer u zonet een groot project succesvol hebt afgerond, een bijzondere prestatie hebt geleverd of de werkgever op een positieve manier op de kaart gezet. Dan liggen uw prestaties nog vers in het geheugen. Op het einde van het jaar kunnen nieuwe problemen uw verwezenlijkingen overschaduwen.

Daarbovenop wilt u niet dat uw collega’s dit spannend gesprek meeluisteren. Reserveer een vergaderzaal zodat u ongestoord kan samenzitten met uw baas.

4. Vraag niet té veel!

Opgepast, stel uw wens niet overdreven hoog waardoor u als onredelijk kan overkomen, maar vraag zeker ook niet te weinig! Zo heeft u nog steeds wat onderhandelingsmarges.
Lopen de onderhandelingen vast of is loonsopslag uit den boze, denk dan creatiever! Er zijn tal van andere mogelijkheden dan enkel een bruto verhoging van uw loon : een betere bedrijfswagen, een nieuwe laptop, glijdende uren, etc. Kijk dus eerst waar uw prioriteiten liggen alvorens u hét gesprek met uw baas zal hebben

5. Wat doe ik met een “neen”?

Toch niet meteen de positieve reactie gekregen waar u op had gehoopt? Balen, maar geef niet op! Een opslag krijgt u niet in de schoot geworpen. Vraag aan uw baas wat er volgens hem concreet voor nodig is om wél in aanmerking te komen voor die opslag. Luister zorgvuldig, noteer alles en doe daarna uw uiterste best! Maar vergeet vooral niet om een vervolggesprek in te plannen om uw evolutie te bespreken.

 

U heeft opslag gekregen, u bent tevreden, maar voor korte duur…

U komt tot de vaststelling dat geld u niet meer motiveert om elke dag te gaan werken. U heeft het gevoel dat geld uw werkgeluk niet bepaalt?
Doe uw stoute schoenen aan en durf op zoek te gaan naar een nieuwe job waar u elke dag met plezier gaat werken! Talentus helpt u graag op een integere manier met de zoektocht naar een nieuwe job waar u gelukkig bent!

Bekijk hier al onze vacatures of contacteer één van onze kantoren voor een gesprek!

Publicatiedatum: 12 november 2018